Du är här: Start > Reseinformation > Checklista inför utlandsresan

Checklista inför utlandsresanNär man planerar inför en utlandssemester så finns det så mycket att tänka på. En enda vecka i solen kan innebära många veckors planering. Om man råkar missa någon viktig detalj så kan det innebär att semestern inte alls blir så avkopplande som man hade tänkt sig. Faktum är att ordentliga tabbar som ett utdaterat pass kan leda till att man missar hela resan! Här kommer en checklista inför utlandsresan. Den kan vara bra att ha då man precis har bokat sin drömresa och börjar fundera på vad som måste ordnas med inför det stundande äventyret. Skriv ut denna lista och häng den på kylskåpet så att du kan kryssa för de punkter som redan är ordnade.

Ha en underbar resa!

Innan utresan

Mycket ska ordnas innan man ens är i närheten av att gå ombord flygplanet. Om du inte har rest på länge så kanske du har glömt bort vad som krävs, och om du aldrig rest längre än till Köpenhamn så kanske det finns saker som du inte tänkt på.

Detta bör göras i god tid:

Visum och pass – Till många länder kan man som svensk åka utan något särskilt visum. Det generella turistvisumet gäller i många fall utan någon särskild stämpel, och man behöver inte tänka på att ansöka om att få komma på besök i landet. Detta gäller dock inte i alla länder och det är upp till resenären att kontrollera vilka regler som gäller. Med tanke på detta så ska du inte anta att din biljett är samma sak som att du får komma in i det land som du ska resa till. Många har varit med om besvikelse då de kommit fram till flygplatsen och där åkt på ordentliga böter för att inte ha fixat visum på rätt sätt. Kolla upp detta med din resebyrå eller ring landets ambassad för att ta reda på vad som gäller.

Försäkringar – Är du försäkrad inför resan? Om du ska vara borta mer än en månad och kanske göra våghalsiga saker så kan det vara läge att skaffa en reseförsäkring som kommer att täcka den period då du är borta. Räkna inte med flygbolag och resebyrå och ta reda på om de kommer att flyga hem dig i fall du skulle bli så sjuk att du behöver vårdas på sjukhus i Sverige. En försäkring ska man alltid teckna i god tid för att den ska gälla till 100% då man åker iväg. Du bör även se till att ha ditt sjukförsäkringskort med dig då du åker inom Europa. Detta går att beställa direkt från Försäkringskassan.

Avbeställningsskydd – Du måste se till att du har ett avbeställningsskydd redan då du bokar biljetterna. Om du inte har det så kan du inte räkna med att få pengarna tillbaka ifall du av någon anledning inte kan åka. Det här kan bli en trist upplevelse så ta den lilla kostnad som ett avbeställningsskydd innebär!

Vaccinationer – Man behöver inte vaccinera sig för varje destination, men om man ska till platser där sjukdomar som gulsot och hepatit B härjar så gäller det att man vaccinerar sig i tid. Många vaccinationer kräver flera behandlingar för att verkligen skydda dig till 100% då du åker. Det kan också vara så att du åker till en plats där årets influensa redan har kommit igång. Tar du en influensavaccination innan du åker så slipper du att bli sjuk och du undviker att ta med dig eländet hem till familj och vänner.

Strax innan du åker:

Pengar och personliga handlingar – Det är bra att fundera på hur du vill hantera värdepapper och pengar då du är på semester. I många fall så kan det vara klokt att skaffa kopior på viktiga personliga handlingar om man skulle råka ut för stöld eller på något annat sätt bli av med dem. Ta reda på hur du kan få fatt i pengar i det land som du kommer att besöka. Man kan inte räkna med att kreditkort alltid kommer att accepteras, så växla in en mindre slant så att du klarar de första dagarna av semestern utan att bli strandad på grund av brist på kontanter. Det kan också vara bra att skaffa en midjeväska och lås till dina resväskor. Vanliga hänglås kan vara guld värda då man kanske bor på vandrarhem eller ett hotell som inte erbjuder något egentligt skydd mot inbrott.

Mediciner – Ofta så tänker man inte på att man kanske kommer att behöva vissa mediciner på semestern. Den som lider av pollenallergi kanske tar för givet att landet man åker till inte erbjuder samma flora och fauna. Se till att du har de mediciner som du behöver inför resan. Räkna inte med att kunna köpa huvudvärkstabletter och antihistaminer på plats. Boka en tid hos din läkare så att du kan hämta ut nödvändiga mediciner här hemma innan utresa.

Böcker – Om du tror att du kommer att ha tid att läsa under semestern så är det mycket smart att ta med sig böcker som man inte behöver släpa med sig hem igen. Se till att skaffa billiga pocketversioner eller ladda ner det du vill läsa till din telefon, MP3 eller iPod. Detta sparar på den vikt ditt bagage kommer att ha!

När du är borta:

Din bostad – Vem tar hand om Murre och plantorna? Detta bör du ordna med i god tid innan utresan från Sverige. Även om du inte har något husdjur och enbart plastblommor så kan det vara bra att be en granne eller vän om att se till hemmet då och då. Genom att släcka och tända lampor, ta undan post och eventuellt hänga lite tvätt på linan så minskar man inbrottsrisken.

Innan du åker hem igen – När det blir dags att åka hem till Sverige igen så kan man packa ihop allting alltför snabbt. Tänk på att du lätt kan glömma saker på hotellrum. Gör alltid en “fool check” genom att titta igenom hotellrummet grundligt. Detta inkluderar utrymmen som under sängen, längst upp i klädskåpet och bakom toaletten. Glömmer man saker på sitt hotellrum så får man räkna med att de är förlorade för evigt och det kan bli nog så irriterande om det handlar om saker som glasögon eller ett viktigt smycke.

Ha en underbar semester och glöm inte att ta med adresserna till alla de som förtjänar ett vykort!